De baardagaam is een van mijn favoriete dieren hier op school. wij hadden er eerst twee maar eentje is er overleden. Hij leeft in een groot terrarium. hier op school gebruiken we hem voor educatie. Dat is ook een reden dat hij zo handtam is. Hij houd erg van knuffelen!

De Baardagaam is een hagedis die behoort tot de familie agemen(Agamidae). De agame leeft in delen van Australië en komt voor in woestijnachtige gebieden. De baardagame heeft verschillende aanpassingen om de hitte overdag en de koude nachten te overleven.

De baardagaam is een omnivoor en jaagt op prooidieren maar eet ook bloemen en andere plantendelen. Het is een warmteminnende soort die een grote behoefte heeft aan licht en warmte. Baardagamen kennen een vrij verregaande vorm van visuele communicatie door kopknikken en het zwaaien met de poten (ronddraaien). Belangrijke vijanden zijn verschillende soorten slangen en roofvogels.

De baardagame is een van de bekendste hagedissen omdat het een van de populairste soorten is in de handel in exotische dieren. De baardagame wordt wereldwijd als exotisch huisdier gehouden waardoor er veel bekend is over de levenswijze.

De huisvesting.

Als je het dier als huisdier wilt houden zul je voor een aantal dingen moet zorgen: een goede leefomgeving staat boven aan. daarnaast komt nog het eten en drinken en eventuele attributen. Met de leefomgeving te beginnen: de Baardagaam leeft in een glazen bak ban minimaal 1.00 x 50 x 50 cm.

Verder moet hij veel kunnen klimmen dus leg wat rotsen neer en boomstammen. Hij houd ook van een warme omgeving dus zorg voor een warmte lamp van 45 graden. Hij graaft ook graag dus zorg voor holletjes en verschillende plekjes waar hij zich kan verschuilen. De baardagam eet graag krekels stukjes appels en kleine stukjes plant. Het maakt niet uit of je een Baardagaam met 1,2 of 3 houd. Verder moet je dagelijks het water en voer verschonen en even de bakjes schoonmaken. Maak 1x in de week het hok zelf schoon inclusief de bodembedekking verversen. Dit kun je gewoon met een sponsje en een sopje doen. Voor de bodembedekking heb je krantenhoutsnippers en zand nodig. Probeer het hem zo natuurlijk mogelijk te maken!